wielonienasycone kwasy tłuszczowe, WKT, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, kwasy omega-3, kwasy omega-6
Media ze wszystkich stron bombardują nas informacjami na temat korzystnego wpływu spożywania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT). Ich zalety podkreśla się szczególnie w kontekście zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Najnowsze wyniki badań wskazują jednak, że zalety WKT mogą być przereklamowane.
Na łamach Annals of Internal Medicine opublikowano wyniki przeglądu systematycznego i metaanalizy, w których podsumowano związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych a chorobą niedokrwienną serca. Prospektywnych badań obserwacyjnych i randomizowanych badań klinicznych poszukiwano w bazach danych MEDLINE, Science Citation Index i Cochrane Central Register of Controlled Trials.
W sumie przeanalizowano 32 badania obserwacyjne (530 525 uczestników) oceniające zawartość tłuszczów w diecie, 17 badań obserwacyjnych (25 721 uczestników) oceniających biomarkery spożycia tłuszczów oraz 27 randomizowanych badań klinicznych (103 052 uczestników) skupiających się na suplementacji kwasów tłuszczowych. Metaanaliza badań obserwacyjnych wykazała, że ryzyko choroby niedokrwiennej serca wynosiło 1,02 (95 proc. CI [0,97-1,07]) w przypadku spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,99 (95 proc. CI [0,89-1,09]) dla kwasów jednonienasyconych, 0,93 (95 proc. CI [0,84-1,02]) dla długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów omega-3, 1,01 (95 proc. CI [0,96-1,07]) dla wielonienasyconych kwasów omega-6 i 1,16 (95 proc. CI [1,06-1,27]) dla kwasów tłuszczowych trans (dla każdego typu tłuszczu porównywano osoby mieszczące się w górnej 1/3 i dolnej 1/3 grupy pod względem ilości spożywanego tłuszczu). Kiedy analogicznie porównano ilość krążących we krwi kwasów tłuszczowych ryzyko względne choroby wieńcowej wyniosło odpowiednio 1,06, 1,06, 0,84, 0,94 i 1,05. Randomizowane badania kliniczne wskazały, że ryzyko choroby niedokrwiennej serca było równe 0,97 (95 proc. CI [0,69-1,36]) w przypadku suplementacji kwasem alfa-linolenowym, 0,94 (95 proc. CI [0,86-1,03]) w przypadku długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów omega-3 i 0,89 (95 proc. CI [0,71-1,12]) w przypadku przyjmowania długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów omega-3.
Wyniki badania wskazują na sprzeczne korzyści płynące z przyjmowania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe, analiza nie przyniosła też jednoznacznych wyników co do szkodliwości spożywania tłuszczów nasyconych.
Chowdhury R, et al. Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Ann Intern Med. 2014;160(6):398-406-406. doi:10.7326/M13-1788
More from Doniesienia
Pięć najczęściej czytanych artykułów
Stale monitorujemy aktywność naszych użytkowników i obserwujemy, które materiały cieszą się największą popularnością. Analizujemy, dlaczego tak się dzieje, i wyciągamy …
Trzy najczęściej oglądane materiały wideo
Od lat przeprowadzamy wywiady i rozmawiamy z najwybitniejszymi ekspertami medycznymi w Polsce i za granicą. Jesteśmy na najważniejszych konferencjach i …
Pięć najciekawszych artykułów, które mogłeś ominąć
Drogi lekarzu, przygotowaliśmy dla Ciebie pięć najciekawszych artykułów, które powinieneś poznać, aby lepiej i skuteczniej leczyć swoich pacjentów. Wiedza medyczna …