Błonnik spowalnia rozkład węglowodanów, obniża stężenie glukozy we krwi i obniża zapotrzebowanie na insulinę, przyspiesza również perystaltykę jelit. Niektóre badania wskazują na obniżenie ryzyka pewnych nowotworów, m.in. przewodu pokarmowego, ale...
Zaloguj się, aby przeczytać cały artykuł.
You might also like
More from Doniesienia
Pięć najczęściej czytanych artykułów
Stale monitorujemy aktywność naszych użytkowników i obserwujemy, które materiały cieszą się największą popularnością. Analizujemy, dlaczego tak się dzieje, i wyciągamy …
Trzy najczęściej oglądane materiały wideo
Od lat przeprowadzamy wywiady i rozmawiamy z najwybitniejszymi ekspertami medycznymi w Polsce i za granicą. Jesteśmy na najważniejszych konferencjach i …
Pięć najciekawszych artykułów, które mogłeś ominąć
Drogi lekarzu, przygotowaliśmy dla Ciebie pięć najciekawszych artykułów, które powinieneś poznać, aby lepiej i skuteczniej leczyć swoich pacjentów. Wiedza medyczna …